A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Golden Globe esélylatolgatás, színész kategóriák

2008.01.11. 15:32 | gonit5 | Szólj hozzá!

A vasárnap este megrendezésre kerülő Golden Globe díjátadó gálán, Golden Globe sajtótájékoztatón megtudhatjuk a Hollywoodban dolgozó külföldi filmkritikusok szervezete a HFPA, mely filmeket, sorozatokat, színészeket és alkotókat találtak a legjobbnak 2007-ben. Az „Oscar előszobája” címet az utóbbi időben magáról sikeresen lekoptató díjat idén 65. alkalommal adták volna át. Habár a sztárok és alkotók a WGA sztrájk miatt idén nem a nagy nyilvánosság előtt és a tévé kamerák jelenlétében veszik majd át díjukat, azért az eseménnyel, a győztesekkel és a nagy vesztesekkel most is érdemes lesz foglalkozni.
Nézzük, hogy a színész kategóriákban idén mely jelöltek győzhetnek, és kaphatják meg a jól megérdemelt szobrocskájukat a HFPA valamelyik dohos irodahelységében.

Legjobb férfi főszerepelő, dráma:
A jelölteket: Daniel Day-Lewis, "There Will Be Blood", James McAvoy, "Atonement", George Clooney, "Michael Clayton", Viggo Mortensen, "Eastern Promises", Denzel Washington, "American Gangster".
Az évben szinte az összes kritikusszervezetnél Daniel Day-Lewis lett a győztes, a Globe toronymagas esélyese is ő lenne, ha nem lenne George Clooney, aki eddig 6 kritikai díjat kapott a Michael Claytonban nyújtott alakításával. Az ő esélyeit viszont az csökkenti, hogy már két Arany Glóbusza is van, legutóbb két éve nyert. Daniel Day-Lewis viszont eddigi 5 Globe jelölséből egyet sem tudott díjra váltani. A többi 3 jelölt csak asszisztál kettejük párharcához.

Legjobb férfi főszereplő, vígjáték-musical:
A jelöltek: Johnny Depp, "Sweeney Todd", Tom Hanks, "Charlie Wilson's War", Ryan Gosling, "Lars and the Real Girl", Philip Seymour Hoffman, "Savages", John C. Reilly, "Walk Hard: The Dewey Cox Story".
A kategória győztese igen egyértelműnek mutatkozik, mivel Johnny Depp minden bizonnyal megkapja élete első Golden Globeját. Nyolcszor jelölték eddig, így kizárt, hogy ismét kikosarazzák.

Legjobb női főszerepelő, dráma:
A jelöltek: Cate Blanchett, "Elizabeth: The Golden Age", Julie Christie, "Away From Her", Jodie Foster, "The Brave One", Angelina Jolie, "A Mighty Heart", Keira Knightley, "Atonement".
Nos erre a kategóriára se kell sok időt pazarolni, Julie Christie győz, ez a napnál is világosabb. Persze a HFPA igen kiszámíthatatlan, így egy nagyobb meglepetés is születhet, mondjuk Keira Knightley győzelmével.

Legjobb nő főszereplő, vígjáték-musical:
A jelöltek: Amy Adams, "Enchanted", Nikki Blonsky, "Hairspray", Helena Bonham Carter, "Sweeney Todd", Marion Cotillard, "La Vie en Rose", Ellen Page, "Juno".
Az idei Globe legdurvább kategóriája, mivel nem túlzás azt állítani, hogy reálisan bárki nyerhet a jelöltek közül. Természetesen a legnagyobb esélyes Marion Cotillard, aki Edith Piafot jelenítette meg a vásznon, alakításával egy ideig sorra nyerte is a kritikusok díjait. Pár hete azonban egy igen érdekes változás történt, ugyanis Ellen Page egyre és egyre több díjat kezdett el nyerni, jelenleg 11-nél tar, sőt olyannyira előrelépett az esélyesek között, hogy jelenleg sokan az Oscaron is őt tartják már a végső befutónak. Azonban a másik három jelöltet sem szabad leírni, noha Amy Adams nyerési esélyei kicsit, de bármi történhet. Helena Bonham Carter az idei fekete ló, sok díj közelében ott van a neve, de győzni még sehol sem sikerült neki, így lehet, hogy a Golden Globeon lesz a nagy áttörés. És itt van Nikki Blonsky, az év felfedezettje, aki idén valami hasonlót vitt véghez, mint tavaly a Dreamgirlsben nyújtott alakításával Jennifer Hudson, azonban Blonskyt csak a legjobb újonc színésznő kategóriájában ismerték el eddig, de abban szinte mindenhol.

Legjobb férfi mellékszereplő:
A jelöltek: Casey Affleck, "Assassination of Jesse James" , Javier Bardem, "No Country for Old Men", Philip Seymour Hoffman, "Charlie Wilson's War", John Travolta, "Hairspray", Tom Wilkinson, "Michael Clayton
A kategóriában egy erős párharc bontakozott ki Casey Affleck és Javier Bardem között. Kettejük közül a végső győzelemre inkább Javier Bardemnek van nagyobb esélye, sőt az eddig megnyert 16 kritikusi díj egyértelmű győztessé tenné, ha a Globe egy klasszikus kritikusi díj lenne. Mivel nem az, így jó esélye van Casey Afflecknek is, aki ugyan csak 5 díjat söpört be eddig, de könnyen lehet, hogy a Golden Globe lesz a hatodik. És aztán itt van John Travolta, aki szerintem a díj legnagyobb esélyes, annak ellenére is, hogy eddig sehol sem ismerték el a Hairsprayben nyújtott alakításáért, de HFPA nagyon szeret ilyen nagy meglepetéseket okozni és közönségkedvenc alkotásokat díjazni.

Legjobb női mellékszereplő:
A jelöltek: Cate Blanchett, "I'm Not There", Saoirse Ronan, "Atonement", Julia Roberts,, "Charlie Wilson's War", Amy Ryan, "Gone Baby Gone", Tilda Swinton, "Michael Clayton".
Ha csak a kritikusok által díjazott színészeket nézzük, akkor a legesélyesebbnek Amy Ryant kell tartani, azonban sem a Golden Globe sem az Oscar nem követi a kritikusok gondolkodását. Ezért inkább a díj nagy esélyese Cate Blanchett, már csak azért is, mert idén két kategóriában is jelölték, továbbá csak egyszer kapott Arany Glóbuszt, annak ellenére, hogy eddig összesen 5 jelölése volt, amit most további kettővel szaporított, így igen rossz arány lenne a 7 jelölésből 1 díj. Reális esélye a többi jelöltnek nincs.


A televíziós kategóriák jelöltjeivel csak érintőlegesen foglalkoznék, mivel ezen kategóriák teljességgel kiszámíthatatlanok.

Legjobb színész TV-s dráma sorozat:
A jelöltek: Michael C. Hall, "Dexter", John Hamm, "Mad Men", Hugh Laurie, "House", Jonathan Rhys Meyers, "The Tudors", Bill Paxton, "Big Love".
Hugh Laurie 3. Globe győzelme már egy kicsit túlzás lenne, megalkotott egy jó karaktert, de azért rajta kívül még más is csinált jót az elmúlt 3 évben a tévés drámai sorozatok terén. Így az én favoritom Michael C. Hall, aki már tavaly is jelölt volt a Dexter címszerepével, de nyerni, akkor nem tudott. A másik nagy esélyesnek idén Jonathan Rhys Meyerst érzem, bár ő 2005-ben nyert már Golden Globeot (Elvis).

Legjobb színésznő TV-s dráma sorozat:
A jelöltek. Patricia Arquette, "Medium", , "Damages", Minnie Driver, "The Riches", Edie Falco, "The Sopranos", Sally Field, "Brothers and Sisters", Holly Hunter, "Saving Grace", Kyra Sedgwick, "The Closer".
A jelöltek közül csak Minnie Driver és Edie Falco nem tartozik a személyes kedvenceim közé, így felőlem bárki nyerhet, annak örülni fogok. Viszont Patricia Arquette zseniális alakítását már érdemes lenne elismerni. Aztán meg itt van egyik kedvenc színésznőm Sally Field, aki idén már egy Emmyt is begyűjtött a Brothers and Sistersben nyújtott alakításával. Glenn Close pedig eddigi 9 jelöléséből összesen csak egy szoborral lett gazdagabb, így ideje lenne ezen a rossz átlagon is kozmetikázni egy kicsit.

Legjobb színész TV-s vígjáték sorozat:
Alec Baldwin, "30 Rock", Steve Carell, "The Office", David Duchovny, "Californication", Ricky Gervais, "Extras", Lee Pace, "Pushing Daisies".
Tippelni sem nagyon tudok, az idén az Emmyt Ricky Gervais kapta, így talán itt is ő lesz a győztes.

Legjobb színésznő TV-s vígjáték sorozat:
A jelöltek: Christina Applegate, "Samantha Who?", America Ferrera, "Ugly Betty", Tina Fey, "30 Rock", Anna Friel, "Pushing Daisies", Mary-Louise Parker, "Weeds".
A nálunk hatalmasat bukó Ugly Betty főszereplőjének America Ferrera-nak minden esélye megvan, hogy második Golden Globeját is begyűjtse. Én azonban szívesebben látnám a díjat Christina Applegate vagy még inkább Mary-Louise Parker kezében.

Legjobb színész tévéfilm vagy mini sorozatban:
A jelöltek: Adam Beach, "Bury My Heart at Wounded Knee", Ernest Borgnine, "A Grandpa for Christmas", Jim Broadbent, "Longford", James Isaacs, "The State Within", James Nesbitt, "Jekyll".
A Bury My Heart at Wounded Knee az év egyik legtöbbet dícsért teelvíziós filmje volt, a főszerepet alakító Adam Beach pedig már tavaly a Dicsőség zászlajában lejátszotta a vászonról ismertebb kollegáit, az akkori alakításával azonban még jelölésig sem vitte.

Legjobb színésznő tévéfilm vagy mini sorozatban:
A jelöltek: Bryce Dallas Howard, "As You Like It", Debra Messing, "The Starter Wife", Queen Latifah, "Life Support", Sissy Spacek, "Pictures of Hollis Woods", Ruth Wilson, "Jane Eyre".
Hmmm. Kell egy színesbőrű győztes is, így Queen Latifah lesz szerintem a kategória nyertese, na meg ő ezért az alakításért Emmyre is volt jelölve, a többiek ugyanezt nem mondhatják el magukról.

Legjobb színész mellékszereplő sorozat, tévéfilm, vagy mini sorozatban:
A jelöltek: Ted Danson, "Damages", Kevin Dillon, "Entourage", Jeremy Piven, "Entourage", Andy Serkis, "Longford", William Shatner, "Boston Legal", Donald Sutherland, "Dirty Sexy Money.
Az Emmyn is szinte teljesen más jelöltek voltak, így abból nem lehet következtetni, talán Andy Serkist végre színészként is elismerik, ha nem ő, akkor Jeremy Piven 4 jelölés után végre megkapja a jól megérdemelt Golden Globeját.

Legjobb színésznő mellékszereplő sorozat, tévéfilm, vagy mini sorozatban:
A jelöltek: Rose Byrne, "Damages", Rachel Griffiths, "Brothers and Sisters", Katherine Heigl, "Grey's Anatomy", Samantha Morton, "Longford", Anna Paquin, "Bury My Heart at Wounded Knee ", Jaime Pressly, "My Name Is Earl".
Hát Katherine Heigl szerintem toronymagasan a legesélyesebb, mivel idei mozifilmje a Felkoppintva sikere nyomán szerintem sokan rá fognak szavazni, ráadásul idén az Emmyt is ő kapta. Ha nem ő nyer, akkor a másik Emmy győztes Jaime Pressly lehet a végső befutó, vagy az igen jó kis évet maga mögött tudható Samantha Morton.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr87293508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: film díjak golden globe
süti beállítások módosítása