A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Oscar 2008, Esélylatolgatás - Zenei kategóriák

2008.02.21. 11:25 | gonit5 | Szólj hozzá!

Legjobb filmzene:
A filmzene kategória évek óta teljesen kiszámíthatatlan, sokszor már a jelölési procedúra is nagy vihart kavar. Több igen jó, és nem mellesleg esélyes zene esett már áldozatul az Akadémia filmzenéket érintő állandó szabálymódosításának, szabályértelmezésének. Idén kizárták a Vérző olaj zenéjét, ami szinte mindenhol győzött, továbbá a Bűbáj zenéje sem kerülhetett a legjobb öt közé. A jelöltek között azonban akadt egy-két meglepetés ember is. Dario Marianelli-től a Vágy és vezeklés biztos jelölt volt, ez tény, illetve Alberto Iglesias-tól a Papírsárkányok is. A L’ecsó zenéje se lett nagy meglepetés, hogy bekerült, a további két jelölt már annál inkább. James Newton Howard Michael Clayton-hoz írt finoman szólva is különleges zenéje, valószínűleg a film miatt lett csak jelölt. Marco Beltrami 3:10 to Yuma-hoz írt munkája viszont elég jó, ahhoz, hogy ne a film más kategóriában való nominációjának elmaradását, hanem magának a zenének az elismerését sejtsük a jelölés okaként. Azonban, hogy ki lesz a győztes azt nem lehet még megtippelni sem. Nyilván vannak esélyesebbek, így a leginkább az valószínűsíthető, hogy a Vágy és vezeklés zenéje nyer majd, de az utóbbi időben a kritikusoktól, újságíróktól inkább Michael Giacchino és a L’ecsó zenéje kapta meg a legnagyobb támogatást. Sőt Giacchino egy Grammy-t és egy Annie Awardsot is begyűjtött az ínyenc patkány kalandjait aláfestő zenéjével. A médiatámogatást Marco Beltami is megkapta, egyrészt a stúdió folytatott komoly kampányt a zenéért, ráadásul újságírók is sokszor dicsérték az elmúlt napokban. Alberto Iglesias meg leginkább azért esélyes, mert az Oscaron imádják díjazni a népzenei ihletésű filmzenéket, gondoljunk csak az elmúlt évek győzteseire (Frida, Tigris és sárkány, Túl a barátságon, Babel, stb.).  James Newton Howard pedig kb. azzal tűnik ki a jelöltek közül, hogy a díjátadó személynek, nem fog meggyűlni a baja, hogy kimondja majd a nevét, mivel a többi jelölt elég „egzotikus” nevű (Marianelli, Iglesias, Giacchino, Beltrami). Szóval bárki nyerhet, de legesélyesebb a Vágy és vezekés, valamint a L’ecsó.
 
Legjobb dal:
Ebben a kategóriában is sikerült a kedélyeket felborzolnia az Akadémiának, mivel több komoly esélyes dal se lett jelölt. Gondoljunk itt a Hairspray vagy a Beowulf betétdalára. Van azonban dal a Bűbájból, ráadásul három, ezzel egyébként nyerési esélyeik el is szálltak, így Alan Menken-nek nem lesz meg a kilencedik Oscarja, az szinte biztos. Az August Rush dalát mindenki teljességgel leírta, én viszont pont ezért érzem esélyesnek, mivel az elmúlt évekből rengetegszer győztek az esélytelen betétdalok, mint például tavaly. És essen szó az abszolút favoritnak tartott Once betétdaláról, mely simán díj nélkül maradhat, szerintem teljesen érdektelen semmilyen dal, inkább a filmnek szólhat az elismerés. Győzelmi esélyei jelenleg ennek a legjobbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr58348249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: zene filmzene díjak oscar díj
süti beállítások módosítása