A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Írók és színészek nélküli GG díjátadó?

2008.01.05. 14:24 | gonit5 | Szólj hozzá!

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a forgatókönyvírók szervzete (WGA) az aktuális sztrájkjuk miatt bojkottálni fogja a Golden Globe díjátadót. Először csak arról érkeztek hírek, hogy nem írnak majd forgatókönyvet a díjkiosztóhoz, pár hete pedig bejelentették, hogy tagjaik el sem mennek az eseményre. Már korábban is járta az a szóbeszéd, hogy a színészek (szak)szervezete (SAG) erősen pártolja az írók minden lépést, így már korábban fel lehetett készülni arra, hogy a hollywoodi nagyágyú színészek sem mennek el az idei Golden Globe-ra. Szerencsére a producerek, rendezők és zeneszerzők azért még lojálisak a közönséghez és ők feltehetően ott lesznek a gálán. Már ha egyáltalán lesz idén Globe, hiszen a díjkiosztót elsősorban a közönségnek tartják és nem a szakmának, arra ugyanis ott van az a rengeteg buli és estély, ami ezeket a gálákat megelőzi és követi. Sztárok nélkül ugyanis elképzelhető, hogy jóval kevesebb nézőt fog érdekelni a program, noha a tévés jogokat birtokló NBC ugyan köti az ebet a karóhoz, és jelenleg azt állítja lesz televíziós közvetítés. A színészek és írók így legfeljebb a közönséggel tolnak ki, mert a Golden Globe nem kifejezetten szakmai díj, a stúdióknak, nagy TV-s cégeknek pedig csak annyi közük van hozzá, hogy kampányolnak érte és élvezik a megnyert díj előnyeit. De ezt akkor is élvezik, ha elmennek a színészek, ha nem. Így a sztrájk ilyen szintre való kiterjesztésének szinte semmi értelme sincs. Bár mostanában a WGA különösen kipécézte magának  a díjátadót közvetító NBC-t, így a tévétársaságra valóban komolyabb "csapást" tudnak mérni, csakhát ezzel egy időben a közönség nagyívű lesz.rásáról is tanúbizonyságot tesz az iró gárda. (Vannak olyan hírek is, hogy a színészek csak azért nem mennek el, mert nem tartják méltónak azt, hogy átverekedjék magukat a tüntető tömegen, bár a WGA-val szolidaritást vállalnak.)

A dolog itt azonban nem áll meg, mivel a WGA és a SAG a hétfő esti Critics Choice Awards bojkottját is meghirdette, így színész és író elméletileg ott sem lesz. Ezt a díjátadót egyébként a VH1 televízió közvetíti, így azonban kérdéses, hogy tényleg műsoron tartják-e ezt a programot. Bár a díjátadó ellen hivatalosan nem hirdethet bojkottot a WGA és a SAG, táblás tüntetés biztosan nem lesz.

Az Oscar gálát feltehetően azért nem akadályozza majd a bojkott, mert ott mindössze csak 6 kategóriát érint a két szervezet, míg a Golden Globe és a Critics Choice Awards főként színészi kategóriákban hirdet győztest.

Az olyan kedves kis WGA tervekről már inkább nem is ejtenék szót, mint a Golden Globe gála transzparensekkel történő lezárása. Ez se a nagy stúdióvezetők idegeit morzsolná fel, hanem a jószándékú tévénézőkét, akiket meg egyáltalán nem érdekel, hogy, akkor most ki is írja a Grace klinika következő részét, pláne, hogy mennyit kap érte.

Felröppentek olyan hírek is, miszerint a nemrég a David Letterman Worldwide Pants Inc. által megkötött különszerződés mintájára az NBC, illetve a Globe gálát szervező produkciós cég is valami hasonló megállapodást eszközöl ki a WGA-val. Az írók szervezete azonban, a több hetes tárgyalások ellenére, megtagadta az ilyen különszerződés megkötését a gálát szervező Dick Clark Prods. céggel. A tárgyalások kimenetelének sikersségét, illetve a WGA ebben tanúsított viselkedését jól jelzi, hogy a Dick Clark Prods. egy független produkciós cég, tehát elvileg rá nem kellen, hogy vonatkozzon a WGA szigorú elutasító sztrájkja.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr79285736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: hírek díjak oscar díj golden globe
süti beállítások módosítása