A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Golden Globe értékelés, hatása az Oscarra

2008.01.14. 23:47 | gonit5 | Szólj hozzá!

Bár sokan azt tartják, hogy a HFPA (Hollywoodba Akkreditált Külföldi Újságírók Szervezete) egy szedett-vedett, nem szakértő banda, a valóság viszont nem ez. Noha a tagok között valóban vannak érdekes esetek is, a szervezet azonban a legtöbb kategóriában a jelentős és elismert kritikusok véleményével megegyezően szokott szavazni. Most sem volt ez másként, noha azért vannak eltérések a HFPA és a kritikusok döntései között.

A 2008-as Golden Globe nyertesekre szinte azt lehet mondani, hogy bejött a papírforma. Két nagyobb meglepetés akadt, ebből az egyik talán nem is olyan nagyon meglepő, hiszen a Vágy és vezeklés legjobb drámai film kategóriában való győzelmére azért lehetett számítani, noha a Nem vénnek való vidék volt a nagy esélyes. A HFPA azzal, hogy a Vágy és vezeklésnek ítélte oda a díjat, szépen vissza is helyezte a főmezőnybe, ugyanis a film az utóbbi pát hétben lassan kezdte elveszíteni a korábban benne látott sok díj esélyét. Már szintén nem túl sok reményt lehetett fűzni ahhoz sem, hogy a Sweeney Todd bekerül majd az Oscar 5 legjobb filmje közé, most azonban a legjobb vígjáték vagy musical kategória győzelmével visszajött a film esélye.

Érdekes, hogy idén a különböző kisebb, városi filmkritikus szervezetek szinte mindenhol egyöntetűen a Nem vénnek való vidéket választották a legjobb filmnek, néhol ugyan a There Will Be Blood is nyert, azonban a nagyobb szervezetek által megítélt díjak különböző filmekhez vándoroltak.  A National Board of Review és a Critics Choice Awards a Nem vénnek való vidéket tartotta a legjobbnak, a National Society of Film Critics a There Will Be Bloodot nevezte a legjobbnak, a Golden Satellitesen a legjobb vígjáték a Juno lett, a Gotham Awardson pedig az Út a vadonba (Into the Wild) győzött. Ezekhez csatlakozott most a Vágy és vezeklés, valamint a Sweeney Todd. És tegyük hozzá, hogy két film a Michael Clayton és a Szkafander és pillangó szintén nagyon komoly esélyes, hogy az Oscaron a legjobb film kategóriában jelölt legyen. A kérdés csak az, hogy mit akar idén az Amerikai Film Akadémia. Ha egy művésziesebb vonalat, akkor a Michael Clayton, a Szafander és pillangó, az Út a vadonba, a Three Will Blood és természetesen a Nem vénnek való vidék lesznek majd a jelöltek. Ha a szélesebb közönséget vonzó filmeknek szavaz bizalmat az akadémia, akkor a biztos jelöltnek mondható Nem vénnek valón vidéken túl, a Vágy és vezeklés, a Juno, a Sweeney Todd és az Amerikai gengszter lehet a végső 5 jelölt. Reálisabb azonban, hogy a közönségbarát és a művészi filmeket vegyítik majd, viszont, hogy a Nem vénnek való vidék mellé mely négy jelölt fog csatlakozni, az megtippelhetetlen.

A Golden Globe nagyobb meglepetése azonban a legjobb rendező személye, Julian Schnabel. A Szkafander és pillangó rendezőjét mindenhol dicsérték, sőt volt olyan komoly kritikai is, mely az év legjobb rendezésének minősítette. Az tény, hogy a film csak ebben a kategóriában nyerhet egy nagyobb díjat majd az Oscaron, mivel Franciaország nem ezt a filmet jelölte a legjobb idegennyelvű filmek közé. Amennyiben pedig beindul az Oscaron megszokott „mindenki kapjon valamit” menetrend, akkor könnyen lehet, hogy nem a Coen testvérpár, hanem egy merész húzással Julian Schnabel lesz a legjobb rendező.

A színészek között Daniel Day-Lewis bebiztosította a győzelmének esélyét az Oscaron, a mellékszereplők között Javier Bardem úgyszintén. A női főszereplők közötti verseny szerintem továbbra is háromesélyes, a két Golden Globe győztes mellett a Juno főszereplőjének, Ellen Pagenek is komoly sansza van az Oscar elnyerésére. A mellékszereplő színésznők között szerintem Cate Blanchett esélyeit növeli, hogy Globeot kapott, bár nagy vetélytársa Amy Ryan papíron továbbra is esélyesebb.

Az animációs filmek között a L’ecsót könnyen meglepheti majd az Oscaron a Persepolis, de remélem nem így lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr86297780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: díjak golden globe
süti beállítások módosítása