A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Golden Globe esélylatolgatás, filmek, rendezők, sorozatok kategóriában

2008.01.12. 12:52 | gonit5 | Szólj hozzá!

Sokáig úgy tűnt, hogy a filmek mezőnyében idén nem lesz nagy verseny, illetve nem lesznek kimagasló esélyesek. Aztán jöttek a kritikusi díjak. Ezekből ugyan a Golden Globera egyértelmű következtetést nem lehet levonni, de szépen behatárolták, hogy mely filmek győzelmére van nagyobb esély a legjobb dráma, a legjobb musical/vígjáték, a legjobb animációs film és a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.


Legjobb film, dráma:
A jelöltek: American Gangster, Atonement, Eastern Promises, The Great Debaters, Michael Clayton, No Country For Old Men, There Will Be Blood
Az előfordul néha, hogy kicsit túllépi az 5 jelöltet a HFPA, de a 7 darab jelölt egy kategóriában igen ritka cselekedet tőlük. Persze sokan még így is problémáztak, hogy Sean Penn filmje az Út a vadonba (Into the Wild) miért nincs a jelöltek között. A HFPA tagjainak már ezzel a 7 jelölttel sincs könnyű dolguk, hogy melyik filmet válasszák meg 2007 legjobbjának. A toronymagas esélyes nyilván a Nem vénnek való vidék (No Country For Old Men), a kritikusok legalábbis ezt a filmet díjazták a legjobban az idén. Szorosan mögötte pedig ott van a There Will Be Blood is, aminek sokak szerint már az is eredmény, hogy bekerült a legjobbak közé, lévén nem az a kifejezetten nagy nézőszámot vonzó közönségfilm. Ennek győzelmi esélyei szerintem elég kicsik. A versenyből az elmúlt napokban taszíttatott ki a Vágy és vezeklés (Atonement), ami hónapokig a legnagyobb esélyes volt, szinte minden kategóriában jelölhetőnek tűnt, most azonban már az is kérdéses, hogy az Oscar legjobb 5 filmje közé bekerül-e. Sajnos a filmet teljesen elkerülték a díjak, alig nyert valamit, és jelölve se nagyon volt sehol. Ennek az oka igazából szinte megmagyarázhatatlan, mivel a kritikusok nagyon dicsérően írtak róla, viszont a film bemutatója és a mozibeli szereplésével addig bűvészkedett a Focus Film, míg a nézők megunták a várakozást, hogy mikor láthatják már végre a filmet. Eddig az USA-ban szerény bevételei vannak. Azonban egy elnyert Golden Globe legjobb film díj könnyen visszaküldheti a főmezőnybe. És az a csoda, hogy a győzelemre a filmnek minden esélye meg is van, mivel a HFPA nem amerikaiakból áll, így könnyen meglehet, hogy közelebb áll a szívükhöz egy klasszikus európai háborús, romantikus drámai történet. A többi jelölt közül talán a Michael Clayton jöhet szóba, de igazából nem érzem azt a filmben, hogy ezt a nagy meglepetést elbírná érni. A többiek nem rúgnak majd labdába. A legesélyesebb azonban a Nem vénnek való vidék.
 

Legjobb film, musical vagy vígjáték:
A jelöltek: Across the Universe, Charlie Wilson's War, Hairspray, Juno, Sweeney Todd
Hát ez a kategória se egy könnyű eset. Kifejezetten nagy esélyes nincs, mivel a Sweeney Todd a Vágy és vezekléshez hasonlóan az elmúlt napokban lett kegyvesztett. Helyére, az esélyesek mezőnyében, a Juno lépett. Utóbbi azonban inkább csak az Oscaron jöhet majd szóba. Az Across the Universe nagy meglepetésre került be a legjobb ötbe, ennél már csak az lenne megdöbbentőbb, ha nyerne. A Charlie Wilson's War egy nagyon, nagyon, nagyon sötét ló, igazából ezzel a filmmel még bármi lehet, 5 jelölése van, nyerni meg reálisan csak itt tudna, a többi kategóriában harmatgyenge jelölt. Szóval Tom Hanks és Julia Roberts filmjével bármi lehet. És itt van az év közönségsikere, a Hairspray, mely jelenleg szerintem a legesélyesebb jelöltje a díj elnyerésének. Azonban a 3 fő esélyes közül, azaz a Sweeney Todd, a Juno és a Hairspray közül bármelyik diadalmaskodhat, nem lesz nagy meglepetés.

Legjobb rendező:
A jelöltek: Tim Burton, "Sweeney Todd", Joel Coen & Ethan Coen, "No Country for Old Men", Julian Schnabel, "Diving Bell & the Butterfly", Ridley Scott, "American Gangster", Joe Wright, "Atonement"
P.T. Anderson hiányában a Coen testvérek tűnnek a legesélyesebbnek. Joe Wrightot, a Vágy és vezeklés rendezőjét, magával rántotta az, hogy a film eltűnt a díjra esélyesek közül. Julian Schnabel munkáját, A szkafander és a pillangót mindenhol agyondicsérik. Számomra az egész díjszezon legnagyobb meglepetése, hogy nem tűnt el a film, annak ellenére sem, hogy a moziban sokan nem nagyon látták. Azonban a mű valószínűleg az idegennyelvű filmek kategóriájában fog győzedelmeskedni. Ridley Scott valószínűleg nem nyer, bár az is igazságtalan lenne, hogy az Amerikai gengsztert teljesen díj nélkül hagyják, de hát ez van, nem lehet mindennek díjat adni. Tim Burton pedig kb. azt a pályát futja be mint Scorsese, majd egyszer talán úgy 10 év múlva végre adnak neki is egy díjat, de ez nem most lesz, annak ellenére sem, hogy a National Board of Review őt választotta az év legjobb rendezőjének.

Legjobb animációsfilm:
A jelöltek: Bee Movie, Ratatouille, The Simpsons Movie
Hát ez egy gyors esélylatolgatás lesz, mert a L’ecsó (Ratatouille) sikere a napnál is világosabb. Hatalmas meglepetés lenne, ha nem győzne.

Legjobb idegennyelvű film:
A jelöltek: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (Románia), The Diving Bell & the Butterfly (Franciaország/USA), The Kite Runner (USA), Lust, Caution (Taiwan), Persepolis (Franciaország)
Bármelyik jelölt győzhet, majdnem egyenlő eséllyel indulnak. A Papírsárkányok nemrég kiszállt a küzdelemből, így talán ez a film kisebb esélyes. Ang Lee filmje a Lust, Caution Velencéből elhozott Arany Oroszlánja sokat nyom a latba, de úgy tűnik van 3 nagyobb esélyes is nála. A Pesepolist nagyon erős jelöltnek vélem, de inkább az Oscaron lehet majd favorit, mivel ott nem lesz indítva A szkafander és a pillangó, ami hatalmas meglepetésre lett az év egyik sikerfilmje, szigorúan kritikai értelemben. Nem utolsó sorban pedig itt van a románok nagy reménysége, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap, mely sokáig volt a legjobb nem angol nyelvű filmek harcának esélyes. Azonban az elmúlt 2-3 hét átrendezte az erőviszonyokat, így mára már csak kisebb esélyesként van számon tartva.


A tévés kategória esélyesei:

Legjobb tévésorozat, dráma:
A jelöltek: "Big Love", "Damages", "Grey's Anatomy", "House", "Mad Men", "The Tudors"
Vagy a Grace klinika duplázása fog megtörténni, lévén, hogy már tavaly is nyertek, vagy a egy nagy húzással a Tudorok viszik a Globeot. Azonban megjegyezném, hogy Dr. House eddig még sorozatként nem nyert Golden Globeot, bár a főszereplőnek már kettő is van, így lehet, hogy most nem ő, hanem a sorozat kapja majd a díjat.

Legjobb sorozat, vígjáték.
A jelöltek: "Californication", "Entourage", "Extras", "30 Rock", "Pushing Daisies"
Se Született feleségek, se Nancy ül a fűben, és Will és Grace (lévén megszűnt) sincs már a jelöltek között, utóbbi egyébként a Golden Globe legnagyobb vesztese 27 jelölésből nulla díj. Így új üdvöske lesz, pláne, mert a tavalyi győztes Ugly Betty sincs most a képben. Az Entouragenak így végre összejöhet a díj, a sok-sok jelölés után. Bár a másik 4 jelölt legalább akkora esélyes, igazából idén nem volt olyan kimagaslóan nagy sikerű vígjátéksorozat, hogy egyértelmű lenne a győztes.

Legjobb tévéfilm vagy minisorozat:
A jelöltek: "Bury My Heart at Wounded Knee", "The Company", "5 Days", "The State Within", "Longford"
A Bury My Heart at Wounded Knee és a Longford közül kerülhet majd ki a győztes, de a The State Within, sőt a The Company is szép kritikákat kapott.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr10294466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: film díjak golden globe
süti beállítások módosítása