A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Filmzene hírek 07.12.05.

2007.12.05. 11:22 | gonit5 | Szólj hozzá!

Sokáig nagyon úgy tűnt, hogy az általam ebben az évben egyik legjobban várt filmzene, James Newton Howard-tól az I Am Legend nem jelenik meg. Aztán most a Varése Sarabande kiadónak köszönhetően, bár nem idén, de mégis kijön ez a score is. A zenére január 15-ig kell majd várni.
Egyébként a zeneszerző rajongói most dúskálhatnak kedvencük új alkotásaiban, mivel tegnap a Sony gondozásában a The Water Horse: Legend of the Deep című film zenéje jelent meg, két hét múlva jön a Charlie Wilson’s War-hoz írt, sokak szerint Oscar esélyes zenéjét, majd január 8-án, a Denzel Washington második rendezéséhez (The Great Debaters) írt score is a boltokba kerül. Utóbbiakat szintén a Varése Sarabande adja ki, és feltehetően hamarosan bejelentik, hogy a Diane Keaton, Queen Latifah és Katie Holmes főszereplésével januárban moziba kerülő, és szintén a komponista által jegyzett Mad Money zenéjének a megjelenését is. Így másfél hónap alatt 5 új zenét is hallhatunk James Newton Howard-tól.


Reinhold Heil és Johnny Klimek igen érdekes szerzőpárosa a filmzenék világának. Első igazán remek zenéjüket a Robin Williams főszereplésével készült Sötétkamrához (One Hour Photo) szerezték. Erre azonban a szakma nem igazán figyelt fel, legfeljebb csak a rajongók, így a német komponisták Hollywoodban nem is vetették meg a lábukat. Következő jelentősebb zenéjüket, egy 2 évvel ezelőtti német sikerfilmhez, a Sophie Scholl, aki szembeszállt Hitlerrel-hez (Sophie Scholl - Die letzten Tage) írták. Ugyanebbe az évben kezdett el pályájuk igen érdekes fordulatot venni, mivel átruccantak Amerikába pénzt keresni. 2005-ben két borzalmas horrorzenét produkáltak (A holtak földje-Land of the Dead, és A barlang-The Cave), ezeket egyöntetűen utálta mindenki, a szerzőket pedig nagyon gyorsan beskatulyázták a csörömpölős, idegesítő horrorzenekészítők közé. És ez úgy tűnik a párost nem is zavarja, hiszen a tavalyi éve egyik legjobb zenéjét felvonultató Parfüm után, idén és jövőre is a thriller és horror zenei világában kívánnak tovább garázdálkodni. 2008 januárjában érkezik tőlük a One Missed Call című misztikus horrorhoz írt score, illetve a még ideén elkészült, bár eddig sehol be nem mutatott thrillerhez, a Blackout-hoz is ők írtak zenét. Annyi azonban talán biztató, hogy a Parfüm rendezője (Tom Tykwer) jövőre ismét egy új filmmel jelentkezik (The International), amihez újfent Heil, Klimek valamint a rendező írja a zenét.


Biztos sokan vannak, akik várják Steven Soderbergh Che Guevara életéről készített két új filmjét a The Argentinian-t és a Guerrilla-t. Engem viszont teljesen hidegen hagy mindkét film, nemúgy, mint a zeneszerző személye. Alberto Iglesias tavaly előtt, 20 éves spanyol filmzenés karrier után vetette meg a lábát Amerikában is. Pedro Almodovar állandó zeneszerzőjét 2005-ben egy Oscar jelöléssel is jutalmazták, Az elészánt diplomata zenéjéért, idén pedig a díj egyik legnagyobb várományosa az igen kitűnő, világzenei stílusú The Kite Runner score-jával. Valószínűleg a latinos dallamok jó ismerete miatt esett Soderbergh választása a komponistára, hiszen a rendező eddig csak Cliff Martinez és David Holmes zeneszerzőkkel dolgozott együtt, bár már tavaly is tett egy érdekes kísérletet a zeneszerző váltásra. A Jó német (The Good German) esetében, ugyanis azzal a Thomas Newmannal dolgozott, aki a ’40-es, ’50-es évek legnagyobb zeneszerzőjének (Alfred Newman) a fia, ezzel is erősítve a film korhű hangulatát Bár azt hozzá kell tenni, hogy a film zenéjét eredetileg Cliff Martinez írta, csak az elkészült hanganyag nem felelt meg a rendezőnek, így leváltotta korábbi állandó zeneszerzőjét.
A két Che Guevara-s film jövőre kerül a mozikba, azt még nem tudni, hogy mekkora időeltéréssel.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr18253071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: zene hírek filmzene
süti beállítások módosítása