A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Oscar 2008, Esélylatolgatás - Rendezők, írók

2008.02.22. 14:41 | gonit5 | Szólj hozzá!

Legjobb rendező:
Nos, elméletileg itt most egy komoly esélylatolgatást kellene írnom, de ismerve, hogy a kategóriában eddig szinte a Coen testvéreken kívül más nem is győzött, így értelmetlen, hogy részletezzem ki miért, hogyan, mennyire esélyes. Ethan és Joel Coen győz ez nem nagyon vitás. Léteznek elméletek ugyan, hogy a Vérző olaj rendezője Paul Thomas Anderson, vagy a Búvárharang és pillangó direktora Julian Schnabel fog nyerni, de ezek elég komolytalan elképzelések. Elég csak arra gondolni, hogy a DGA (rendezők szervezete) idén a Coen testvéreket nevezte meg a legjobbnak, az Oscaron a legjobb rendezőnek járó díjról, pedig kizárólag az Akadémia filmrendező tagjai döntenek. Ebből kifolyólag, ha már egyszer Coen-éket nevezték meg legjobbnak, akkor nem valószínű, hogy az Oscarra változna a véleményük.

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Bivalyerős mezőnnyel rendelkezik a kategória, ráadásul minden jelölt egyformán megérdemelné a díjat. Az írók szervezete (WGA) Diablo Cody-t a Juno íróját választotta legjobbnak. Az Oscarra is neki van a legnagyobb sansza, bár a Michael Clayton írója és egyben rendezője Tony Gilroy is reménykedhet, mert filmjét más kategóriában elismerni nem nagyon fogják, annak ellenére, hogy komoly kritikai sikernek örvend. Ugyanakkor pont ez a helyzet a Juno-val is, mivel a film más kategóriában nem valószínű, hogy győzni fog.

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Ez sem könnyen megtippelhető kategória. Az abszolút esélyesek a Coen testvérek, ugyanakkor nehéz lenne elképzelni, hogy a legjobb rendezői díj, plusz a várhatóan a legjobb filmnek megválasztott Nem vénnek való vidék díja után, melyet szintén ők kapnának meg, lévén a film producerei is Coen-ék voltak, még a forgatókönyv díját is ők vinnék el. Illetve tegyük hozzá, hogy a testvérek a legjobb vágás díjára is nagyon komoly esélyesnek számítanak. Én azzal számolok, hogy ebben a kategóriában fogják kárpótolni Paul Thomas Anderson-t, illetve a Vérző olaj című filmjét. Anderson a rendezés mellett a forgatókönyvet egyedül jegyzi, ha az Akadémia vigaszdíjat akar, akkor ezt ebben a kategóriában megteheti. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, mivel a Búvárharang és pillangó se nagyon számíthat más kategóriában díjra, így ezt itt szintén kárpótolhatják. Még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Vágy és vezeklés forgatókönyvét olyan regényből írták, melyet megfilmesíthetetlennek tartottak. Ráadásul az adaptálás rendkívül jól sikerült, ezért sokan szeretnék, ha ez a jelölt győzne. Az ötödik nominált, az Egyre távolabb esélytelen a díjra.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr8349923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: film díjak oscar díj
süti beállítások módosítása