A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Oscar 2008, Esélylatolgatás - Technikai kategóriák

2008.02.20. 15:29 | gonit5 | Szólj hozzá!

Legjobb fényképezés:
A kategóriában érdekesen alakultak a jelölések. A legesélyesebbnek tartott Roger Deakins-t, a Nem vénnek való vidék operatőrét ugyanis, az említett filmen kívül még a The Assassination of Jesse James-ért is jelölték, így feltehetően a rá leadott szavazatok megosztódnak majd a két film között, ezért nem nyer majd. Így lép be a képbe a Vérző olaj operatőre Robert Elswit, akinek a győzelmét két tény is erősíti. Egyrészt ő nyerte az ASC (operatőrök szervezet) díját, másrészt a Vérző olajat, mivel feltehetően nem fog nyerni a legjobb filmek között, kárpótolni kell más kategóriákban. A legjobb fényképezés elmúlt évekbeli győzelmeit ismerve könnyen lehet, hogy idén sem csak a teljesítmény, hanem az Oscar igen rossz kárpótolgatós szokása fog dönteni. Azért még meg kell említeni Janusz Kaminski-t is, akinek a Szkafander és pillangó című munkáját komoly kritikai siker kísérte.
 
Legjobb vágás:
Az Oscarra esélyes vágók között a hétvégén lett tisztább a kép. A vágók szervezete (ACE) több különböző kategóriában oszt díjat minden évben, idén a Bourne ultimatum és a Sweeney Todd győzött. Érdekes, hogy nem a Roderick Jaynes álnéven futó Coen testvérek lettek a legjobbak a Nem vénnek való vidék vágásával, a díjszezonban a legtöbb vágói díjat ugyanis ők kapták. Azonban az Oscaron továbbra is ők a legesélyesebbek, illetve Christopher Rouse a Bourne ultimatum vágója. Nehéz megtippelni, hogy melyikük győz majd.
 
Legjobb díszlet:
Ebben a kategóriában is most lett egyértelműbb a helyzet, mivel pár napja nevezték meg a díszlettervezők, hogy tavaly mely alkotásokat tartották a legjobbnak. Náluk is több kategória van, győzött Az arany iránytű, a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj is. Közülük a Nem vénnek való vidék nem szerepel az Oscar-jelöltek között, a másik kettő közül pedig inkább a Vérző olaj tűnik esélyesebbnek. Azonban nem szabad megfeledkezni a Sweeney Todd-ról sem, mely szerintem a kategória legesélyesebbje, de a Vágy és vezeklést sem írnám le.
 
Legjobb maszk, smink:
A fiatal és gyönyörű Marion Cotillard-ból, öreg és ráncos Edit Piaf-ot varázsoló maszkmester minden bizonnyal győzni fog. A másik két jelölt elég komolytalannak tűnik (Norbit, Karib-tenger kalózai 3).
 
Legjobb kosztüm:
Tulajdonképpen a Vágy és vezeklés a legesélyesebb. Keira Knightley zöld ruhája, a film egyik legfontosabb jellegzetessége lett, továbbá a filmnek azért illene adni pár Oscart, ez meg pont olyan kategória, ahol még meg is érdemelné a jelölt a díjat. Ugyanakkor a Sweeney Todd-ról is ugyanez mondható el, bár annak jelmeztervezője Colleen Atwood már birtokol egy pár Oscart, valószínűleg ez némileg csökkenti az esélyét. A kategória legesélyesebbje ugyanakkor sokáig az Elizabeth: Az aranykor volt, egy meglepetés győzelem esetleg összejöhet a filmnek ebben a kategóriában.
 
Legjobb vizuális effekt:
Ez se egy bonyolult kategória a Transformers győzelméhez nem nagyon férhet kétség. Az arany iránytű nulla, a Karib-tenger kalózai 3. nagyon kis nyeri eséllyel rendelkezik.
 
Legjobb hangvágás:
Szintén elég egyértelmű a helyzet. A Nem vénnek való vidék toronymagas esélyes, bár a Transformers-t is többen jósolják, mint végső befutót.
 
Legjobb hangkeverés:
A hangvágáshoz hasonlóan itt is a Nem vénnek valós vidék és a Transformers párharca várható. Azonban ebben a kategóriában a Bourne ultimátum is esélyesnek számít.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr81347251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: film díjak oscar díj
süti beállítások módosítása