A távoli Föld dalai

Film, Zene, Filmzene

Témák

Licenc

Creative Commons Licenc

Szerzők

Zeneajánló

Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

Oscar 2008, a lehetséges jelöltek és tippjeim

2008.01.21. 21:05 | gonit5 | 2 komment

Holnap jelentik be a 80. Oscar-díj egyes kategóriáinak jelöltjeit. Kiderül, hogy kit mellőz az Akadémia, és mely filmeket emel magasba jogosan vagy jogtalanul. Feltehetően idén is lesznek majd nagy vesztesek, illetve már vannak is a legjobb idegen nyelvű filmek között, de ismerve az elmúlt évek jelölési szisztémáját, biztosan kijelenthető, hogy lesz jó pár nagyobb meglepetés is.

Az egyes kategóriákban a következő jelöltek várhatók:

Legjobb film
Szinte minden külföldi kritikus egyetért abban, hogy a kategóriában évek óta nem volt ilyen erős a mezőny. A legjobb ötbe kerülésre 8-9 filmnek van potenciálisan esélye. Viszont olyan erős a mezőny, hogy biztos jelöltnek csak a Nem vénnek való vidék (No Country for Old Men) tekinthető, bár erős esélyes még a Vérző olaj (There Will be Blood) is. Azonban a fennmaradó 3 helyre legalább 5 film pályázik hasonló eséllyel. Szerintem az Akadémia a máshol nagyon mellőzött Vágy és vezeklést (Atonement) beemeli a legjobb öt közé, a másik két helyre pedig a Michael Clayton, a Juno, az Út a vadonba (Into the Wild) és a Szafander és pillangó (The Diving Bell and the Butterfly) közül kerülhet majd valamelyik kettő. Legnagyobb esélye a Junonak és a Szkafander és pillangónak van, sőt egyes bátrabb félhivatásos Oscar tippelők a Junot végső befutónak tartják.
Tippjeim:
Nem vénnek való vidék
Vérző olaj
Vágy és vezeklés
Juno
Szkafander és pillangó

Legjobb rendező:
Feltehetően amelyik esélyes film nem kerül be a legjobb ötbe, akkor annak rendezőjét ebben a kategóriában megtaláljuk majd. Ez alapján szerintem Sean Penn lesz az egyik jelölt, a másik pedig Tony Gilroy a Michael Claíton rendezője, lévén feltehetőleg ezen filmek nem kerülnek majd a legjobb 5 közé. További 3 jelölt elég biztosra mondható, így a Coen testvérek (Nem vénnek való vidék), PT Anderson (Vérző olaj) és Julian Schnabel (Szkafander és pillangó) jelölése nagyon valószínű. Nagyobb meglepetés lenne viszont Tim Burton jelölése, de a Vágy és vezeklés rendezőjének legjobb ötbe kerülése is mára már meglepetésnek számítana.
Tippjeim:
Julian Schnabel - Szkafander és pillangó
Ethan és Joel Coen - Nem vénnek való vidék
Paul Thomas Anderson - Vérző olaj
Tony Gilroy - Michael Clayton
Sean Penn - Út a vadonba

Legjobb férfi főszereplő:
Három jelölt biztosra mondható így Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), George Clooney (Michael Clayton) és Viggo Mortensen (Eastern Promises) nevével minden bizonnyal találkozunk majd a jelöltek között. A másik két hely azonban szinte megtippelhetetlen. Ryan Gosling (Plasztik szerelem) a SAG jelölése miatt komoly esélyes, de ha egy régi, veterán színészt akarnak a jelöltek között látni az Akadémia tagjai, akkor az minden bizonyal Frank Langella (Starting Out in the Evening) lesz. Esélyes még Denzel Washington (American Gangster) is, de szerintem Johnny Depp azért bekerül a legjobb ötbe, noha nem sok esélye van igazság szerint.
Tippjeim:
Daniel Day-Lewis - Vérző olaj
George Clooney - Michael Clayton
Viggo Mortensen - Eastern Promises
Ryan Gosling - Plasztik szerelem
Johnny Depp - Sweeney Todd

Legjobb női főszereplő:
Na ebben a kategóriában meg évek óta óriási mezőny szokott összejönni, és ez most sem volt másként. Potenciálisan három esélyes már az is, hogy ki győz. Nekik a jelöltek között is biztos helyük van, vagyis Marion Cotillard (Piaf), Ellen Page (Juno) és Julie Christie (Egyre távolabb) ott lesz a jelöltek között. A többi két jelölt személye azonban nagyon bizonytalan. Egyrészt esélyes lehet Angelina Jolie (A hatalmas szív), Laura Linney (The Savages), Keira Knightley (Vágy és vezeklés), valamint Cate Blanchett (Elizabeth: Az aranykor), másrészt vannak olyan lehetséges jelöltek is, akik nyag meglepetés kategóriájába tartoznak, noha egyáltalán nem lehetetlen, hogy jelöltek lesznek. Utóbbi kategóriába tartozik Tang Wei (Lust, Caution), Amy Adams (Bűbáj), Helena Bonham-Carter (Sweeney Todd).
Tippjeim:
Marion Cotillard - Piaf
Ellen Page - Juno
Julie Christie - Egyre távolabb
Laura Linney - The Savages
Keira Knightley - Vágy és vezeklés

Legjobb férfi mellékszereplő:
Javier Bardem (Nem vénnek való vidék) az Oscar talán legbiztosabb jelöltje, de ebben a kategóriában amúgy sem lesz nagy meglepetés. Tom Wilkinson (Michael Clayton), Hal Holbrook (Út a vadonba) nagyon valószínű, hogy jelölt lesz, illetve most már Casey Affleck (The Assassination of Jesse James) is biztos esélyes, az ötödik jelölt azonban elég bizonytalan.  A legesélyesebb Philip Seymour Hoffman (Charlie Wilson háborúja), de Paul Dano (Vérző olaj) jelölése sem lenne meglepetés, mint ahogyan Tommy Lee Jones-é (Nem vénnek való vidék) sem. John Travolta is elég szép esélyesként indul, azonban már felkapná a fejét az ember, ha jelölt lenne.
Tippjeim:
Javier Bardem - Nem vénnek való vidék
Tom Wilkinson - Michael Clayton
Hal Holbrook - Út a vadonba
Casey Affleck - The Assassination of Jesse James
Tommy Lee Jones - Nem vénnek való vidék

Legjobb női mellékszereplő:
Ez a kategória is igen erősre sikeredett az idén, bár a végső győzelemre csak 2 színésznőnek van esélye, így az ő jelölésük már biztos. Vagy is Amy Ryan (Hideg nyomon) és Cate Blanchett (Nem vagyok ott - I'm Not There) 100%-os név a jelöltek között, de talán Tilda Swinton-é (Michael Clayton) is, bár ő győzni nem fog. A SAG jelölés sokat nyomhat a latba és így Ruby Dee (American Gangster) is jelölt lehet, az utolsó helyre valószínűleg a Vágy és vezeklés egyik színésznője fog bekerülni, feltehetően Saoirse Ronan. További jelölés esélyesek Catherine Keener (Út a vadonba), Jennifer Garner (Juno) és Kelly MacDonald (Nem vénnek való vidék).
Tippjeim:
Amy Ryan – Hideg nyomon
Cate Blanchett – Nem vagyok ott
Tilda Swinton – Michael Cayton
Ruby Dee – Amerikai gengszter
Saoirse Ronan – Vágy és vezeklés

Legjobb filmzene:
Sajnos a kategóriában az utóbbi 10-15 évben olyan győzelmek, ráadásul olyan jelölések születnek, amik mellett egy normál gondolkodású, a realitásokat figyelembe vevő filmzenerajongó nehezen megy el szó nélkül. A múlt tapasztalataiból kiindulva nem azok a jelöltek lesznek itt, amik megérdemelnék, hanem azon filmek zenéi, amelyeket kizárólag a film miatt jelölnek majd. Ráadásul ezzel a kategóriával szórakozik már évek óta az Akadémia és évente szabja át a jelölési szabályokat. Az idén több zene is kihullott a jelölhető keretből, azon ok miatt, hogy nem lehet elkülöníteni az eredeti zenét és a filmhez felhasznált egyéb régebbi zenéket. Tavaly ez még nem volt kizáró ok, ugyanis a betétdalokkal és egyéb instrumentális szerzeményekkel feldúsított Babel zenéje lett a legjobb, viszont tavaly előtt az Aviátor vagy a Ray már kirostálódott az imént említett kitétel miatt, idén azonban szerencsére ismét helyén van az akadémai esze. Sokáig elég biztos jelöltnek tűnt ugyanis az igen megosztó Vérző olaj (There Will be Blood) zenéje Johnny Greenwoodtól, illetve az Út a vadonba (Into the Wild) elég jellegtelen aláfestőzenéje is, amik azonban szerencsére utolsó körben nem mentek át a rostán és már biztosan nem lehetnek jelöltek. Egyébként Alan Menken nem rossz, de nem is túl eredeti zenéje a Bűbáj sem lehet már jelölt, a sok betétdal miatt.
Aztán vannak olyan jelölésre esélyesek is, amelyek már kicsit barátságosabb választásnak tűnnek egy filmzenekedvelőnek. Alexandre Desplat másodszor indulhat harcba az Oscarért, most a Lust, Caution szép, andalító zenéjével. Howard Shorenak is komoly az esélye, hogy az Eastern Promises-hez írt dallamaival megcsípjen egy jelölést. Sokáig a végső győzelemre is esélyesnek tartott Alberto Iglesias (Papírsárkányok - The Kite Runner) is bekerülhet a legjobb ötbe, de nagyobb megelpetésre Christopher Gordon (Piaf), illetve neve alapján Clint Eastwood (Grace is Gone) is. Ugyanakkor itt van a L’ecsó zenéje, ami reálisan a leginkább megérdemelné a díjat, de lehet, hogy jelölt sem lesz. Remélem nem így lesz. Aztán itt van a Vágy és vezekléshez írt nagyszerű Dario Marianelli zene, ami ugyan nem a legjobb az idei mezőnyben, de nem érdemtelenül kerülne a legjobb ötbe. És a végére hagyom személyes kedvencemet, titkos favoritomat Marco Beltramitól a 3:10 to Yumat, ami nagyon jó zene és a filmet is illene egy kategóriában elismerni, legalább egy jelöléssel. Remélhetőleg az Akadémia idén orvosolja az elmúlt 2 év ordítóan fájó filmzenés Oscarjait.
Tippjeim:
Vágy és vezeklés - Dario Marianelli
L’ecsó - Michael Giacchino
Lust, Caution - Alexandre Desplat
Eastern Promises - Howard Shore
3:10 to Yuma - Marco Beltrami

Legjobb dal:
Mivel az Út a vadonba filmzenéje nem lesz jelölt, a korábban már ismertetett Akadémiai tiltó szabályok miatt, így Eddie Vedder egyik dala mindenképp jelölt lesz. Nagy szégyen lenne, ha a Hairspray betétdala nem kerülne a legjobbak közé., valamint illene jelölni a Beowulf betétdalát is, valamint a Szerelem kolera idejénhez íródott Shakira dalt. Lehetséges jelölt még a L’ecsó betétdala is, valamint a Bűbájból valamelyik dal, már csak kárpótlásul a score mellőzéséért. Azonban nem lehet nem megemlíteni az Once cím film 2 betétdalát, mely közül mind a kettő bekerülhet a jelöltek közé. Illetve nagyon szép dal íródott a Grace is Gone alá, ráadásul Clint Eastwood írta, így komoly esélyes.
Tippjeim:

Út a vadonba - "Guaranteed"
Once - "Falling Slowly"
Hairspray - "Come So Far (Got So Far To Go)"
Bűbáj - "That's How You Know"
Grace is Gone - "Grace is Gone"

Legjobb fényképezés:
Idén nagyon erős lett ez a kategória is, hiszen, ha sok jó film van, akkor ez feltételez sok jó fényképezést is, ráadásul vannak olyan remek operatőri munkák is, melyek nem jó filmekhez születtek. A legesélyesebb jelölt Janusz Kaminski, akinek a Szkafander és pillangóhoz alkotott képeit hosszú idő óta a legművészibb fényképezésnek tartják.  Roger Deakins két alkotással szállhat harcba a díjért (Nem vénnek való vidék, és az Assassination of Jesse James). A Vérző olaj operatőre Robert Elswit szintén nagyon komoly esélyes a jelölésre, és, ha van igazság, akkor Seamus McGarvey a Vágy és vezeklés gyönyörű képeiért szintén jelölt lesz. Valószínűleg csak valami kisebb csoda folytán lehetne jelölt személyes kedvencem Harris Savides munkája a Zodiákus pazar fényképezése. Amennyiben a Sweeney Todd-ot nem akarják teljesen mellőzni, akkor operatőrének Dariusz Wolski-nak is van esélye a legjobb ötbe kerülésre.
Tippjeim:
Roger Deakins - Nem vénnek való vidék
Robert Elswit - Vérző olaj
Seamus McGarvey - Vágy és vezeklés
Harris Savides - Zodiákus
Janusz Kaminski - Szkafander és pillangó

Legjobb vágás:
Ebben a kategóriában vagy egy jó vágás győz vagy valamelyik filmet kárpótolják itt. Nehéz eldönteni, hogy idén miként alakulhat a kategória sorsa. Én inkább arra hajlok, hogy kárpótolgatás lesz. Így már a jelöltek között is olyan nevek lesznek, akik nem feltétlenül jó munkájukkal kerültek oda. Így ez alapján jelölt lehet John Gilroy (Michael Clayton), Jay Cassidy (Út a vadonba), Dana E. Glauberman (Juno), és Dylan Tichenor (Vérző olaj). Minőségi munkájukért, jelölést kellene kapnia Christopher Rouse-nak (A Bourne ultimátum), Ethan és Joel Coen-nek (Nem vénnek való vidék), és Paul Tothill (Vágy és vezeklés). Reménykedhet továbbá a jelölésben a Hairspray, a Sweeney Todd és az Amerikai gengszter vágója.
Tippjeim:
Út a vadonba
Michael Clayton
Vérző olaj
Nem vénnek való vidék
A Bourne ultimátum

Legjobb díszlet:
Ha van igazság, akkor itt tényleg azokat a filmeket jelölik majd, amik megérdemlik, de valószínűbb, hogy itt sem ússzuk meg Vérző olaj nélkül, de remélem azért ez a kategória már Nem vénnek való vidék lesz. Esélyes még a Vágy és vezeklés, a Harry Potter 5, a Sweeney Todd, az Elizabeth: Az aranykor, a Hairspray, és Az arany iránytű.
Tippjeim:
Vérző olaj
Vágy és vezeklés
Elizabeth: Az aranykor
Az arany iránytű
Sweeney Todd

Legjobb kosztüm:
Szintén ugyanaz igaz erre a kategóriára, mint a díszletre, tehát lehetnek olyan jelöltek is, akiket csak a film nyom be. Ilyen lehet például a Juno jelmeztervezője, vagy a Szkafander és pillangóé. Azonban reálisan a legesélyesebb jelölteknek a következőket kell tekinteni: Vágy és vezeklés, Sweeney Todd, Elizabeth: Az aranykor, Az arany iránytű, Hairspray, Lust, Caution.
Tippjeim:
Sweeney Todd
Vágy és vezeklés
Elizabeth: Az aranykor
Hairspray
Lust, Caution

Legjobb smink:
Hát miután jópár esélyest kiszórtak így nagy választék nem maradt. Komoly sansza a jelölésre az alábbiaknak van: 300, Piaf, Szkafander és pillangó, Sweeney Todd, Karib 3. A Harry Potter 5 és a Norbit feltehetően nem lesz jelölt. Más lehetőség pedig nincs.
Tippjeim:
Sweeney Todd
Szkafander és pillangó
Piaf

Legjobb vizuális effektek:
Tippjeim:
Transformers
300
Az arany iránytű

Legjobb hangvágás:
Tippjeim:
Transformers
Karib-tenger kalózai 3
L’ecsó
A Bourne ultimátum
Nem vénnek való vidék


Legjobb hangkeverés:
Tippjeim:
Sweeney Todd
Transformers
300
Amerikai gengszter
Hairspray

Legjobb eredeti forgatókönyv:
Tippjeim:
Diablo Cody (Juno)
Tony Gilroy (Michael Clayton)
Tamara Jenkins (The Savages)
Nancy Oliver (Plasztik szerelem)
Brad Bird (L’ecsó)

Legjobb adaptált forgatókönyv:
Tippjeim:
Ethan és Joel Coen (Nem vénnek való vidék)
Ronald Harwood (Szkafander és pillangó)
Sean Penn (Út a vadonba)
Paul Thomas Anderson (Vérző olaj)
Christopher Hampton (Vágy és vezeklés)

Legjobb animációs film:
Tippjeim:
L’ecsó
Persepolis
Simpson család - A film

Legjobb idegen nyelvű film:
Tippjeim:
The Counterfeitters (Ausztria)
The Unknown (Olaszország)
12 (Oroszország)
Days of Darkness (Kanada)
Katyn (Lengyelország)

Legjobb dokumentumfilm:
Tippjeim:
Sicko
No End in Sight
Lake of Fire
Nanking
War/Dance

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr54306651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reka 2008.02.25. 20:32:02

Szerintem ez egy nagyon fantasztikus dolog,minden szinesz,film,rendezo meg minden eggyebb egyarant megerdmli ezt a dijat.Megnezztem az RTL-klub kozvetiteset vagyis az Oscar dijkiosztot es nagyon szep musor volt,igazan megerte nezzni.Szemely szerint azert jeloltem volna az Oscar dijra a Szokes cimu sorozatot,hiszen ez a film a maga 3 evadavval igazan fantasztikus alkotas,meghoditotta Amerikat,es ahogyan a tavaj a Tegla nyert ugy a Szokes is megerdemelt volna egy oscar-dijat.De mindezzek ellenere szeretnek gratulalni minden szinesznek aki kapott Oscart,es azoknak is akik nem mindenki egy elmenyben reszesulhetett azaltal ,hogy resztvehetett ezen a dijkioszton!Tisztelettel Reka.

kibaszott ribanc 2008.08.09. 07:43:22

Először is a Szökés egy szarság, és nem lehet Oscarra nevezni, mivel sorozat és nem film ,a sorozatoknál Emmy és Golden globe a nagy szakmai díj, de még ott sem jelölik a kis buzi szkófildékat, szóval fogd be te kis elfogult picsa!
Címkék: film díjak oscar díj
süti beállítások módosítása