Rovatok

Rovatok

Honlapajánló

Utolsó kommentek

OSCAR 2008

2007.11.17. 14:29 | gonit5 | Szólj hozzá!

100 nap van hátra a 2008-as év Oscar-díj gálájáig. A versengés ismét elkezdődött. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a vezető amerikai filmes honlapok többségét ismét elárasztották a stúdiók kampány hirdetései. Egy-egy jelölt aspiráns végső ötbe kerülésének megalapozását ugyanis már most el kell kezdeni, hiszen pár napon belül elkezdődik a nagy díj szezon. Rangos és kevésbé rangos díjak vezetik fel minden évben az Oscar ceremóniát, aki most nem kerül a figyelem középpontjába, az garantáltan kimarad a jelöltek közül. Ugyanakkor a túlzott kampányt is érdemes elkerülni, mert több film emiatt esett el a jelöléstől, díjazástól (New York bandái, Hideghegy).

A vezető amerikai filmkritikusok, a legolvasottabb filmes bloggerek, mint az elmúl években, így most is, már hetek óta folyamatosan teszik közzé tippjeiket, hogy az idei évben kik azok, akik teljesítményükkel az Oscar vagy egyéb díjak jelöltjei közé kerülhetnek. Elgondolásaik, teóriáik, tippjeik a legtöbb kategória esetében mindig helytállók és bejönnek. Bár a tavalyi évben, a Dreamgirls-t gondolták az Oscar legnagyobb esélyesének, a film viszont még a legjobb ötbe sem került be, nemhogy a legjobbnak járó szobrot megkapta volna. Más kategóriákban azonban szinte 100%-os sikerességgel tudták megmondani, hogy ki lesz a győztes. Mondjuk a tavalyi év során nem volt nehéz dolguk a színész kategóriáknál eléggé egyértelmű volt a felállás. Helen Mirren Oscarja az utóbbi 20 év legbiztosabban elnyert filmes díja volt. Az idei év már korántsem ennyire egyértelmű. Biztos Oscart egy francia színésznőnek jósolnak. A fiatal Marion Cotillard Edith Piafot keltette életre a vásznon (La Vie en Rose), a kritikusok egyöntetűen körberajongták az alakítást, és jelenleg Ő a legnagyobb esélyes a kategóriának, de nehéz elképzelni, hogy egy francia nyelvű alakítást és a tavalyi év után ismét egy európai színésznőt díjaznának. Nem mellesleg a legjobb női főszereplő kategória esélyesei között akadnak olyan nagy nevek is, akik már jó pár éve bejelentkeztek egy Oscarért (Laura Linney, Keira Knightley, Helena Bonham-Carter). Bár az elmúlt évben a férfi főszereplőnek járó díj is előre tudható volt, hogy kinél landol, az idén itt elég komoly harc várható. A mezőny jelenleg kiegyenlítettnek tűnik, bár Johhny Depp Sweeney Toddja valószínűleg az egyik legesélyesebbé teszi a színészt. Ebben a kategóriában szintén komoly eséllyel száll harcba Daniel Day Lewis (There Will Be Blood) is, akinek sokak szerint kijárna már egy Oscar. Aztán itt van az év egyik legjobban dicsért filmje az Atonement (Vágy és vezeklés) férfi főszereplője James McAvoy is, George Clooney élete legjobb alakítást nyújtja a Michael Claytonban, de akár az idei év legkedveltebb független filmjének főszereplője Emile Hirsch (Into the Wild) is lehet a győztes.
A mellékszereplők között talán egyértelműbb a helyzet.
A nők között Cate Blanchett tűnik a legnagyobb esélyesnek, de az olyan szintén kiváló színésznők közül is kikerülhet a győztes, mint Catherine Keener, Julia Roberts vagy Tilda Swinton. Ha a kisebb neveknek akar kedvezni az akadémia, akkor Amy Ryan vagy Saoirse Ronan tűnik a legesélyesebbnek. A férfiak között már-már frontrunner státuszt kapó Javier Bardem a legesélyesebb, alakítását az egekig magasztalták a kritikusok. Nem marad el mögötte a dícséretben Tom Wilkinson vagy Hal Holbrook sem, de sokan John Travoltát is esélyesnek találták a Hairspray kövér anyukaszerepe miatt.
A filmzenék mezőnye évek óta megtippelhetetlen, sőt teljeséggel igazságtalan. A kategóriának részletesebb bemutatást szánok a közeljövőben.
A legjobb filmnek és rendezőnek járó díj elnyeréséért nagyon nagy harc látszik kibontakozni. Filmek mezőnyében biztosan ott lesz az Atonement és a No Country for Old Men. A többi helyre azonban nagyon nyílt a verseny. Rendezők közül félig már az Oscart is a markukban érezhetik a Coen testvérek (No Country for Old Men.), ehhez talán Joe Wrightnak (Atonement) is lesz egy-két szava, na meg a filmet gyártó stúdiónak is. Paul Thomas Anderson a jelenleg legegyedibb rendezők egyikének még jelölése sincs, talán ezt most pótolják, mivel a
There Will Be Blood elég jól sikerült film lett.  Sean Penn pedig rendezőként is elismerhetik az Into the Wild-ért.

A harc megkezdődött, a jövőben a blogon reményeim szerint napi szinten friss információkhoz juthattok az egyes díjakról, az esélyek alakulásáról, és a kampányról. Jobb oldalon az aktuális lehetséges jelöltek vannak feltüntetve.

A bejegyzés trackback címe:

https://atavolifolddalai.blog.hu/api/trackback/id/tr25232089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: film díjak oscar díj
süti beállítások módosítása